Григор Димитров » Други » Как да изберем онлайн бижутерия?

Как да изберем онлайн бижутерия?

Когато ни предстои покупка на бижу и след като сме се ориентирали във всички други аспекти като: форма, цвят, материал и т.н. вече трябва да се насочим към бижутерия, от която да вземем нужното бижу и тук идва въпросът как да отсеем най-добрата. Идентифицирането и откриването на добра онлайн бижутерия е голямо предизвикателство, което е съизмеримо с избора на конкретното бижу.

Когато решите да закупувате дадени бижута като: обеци, гривни, колиета, пръстени или някакви други аксесоари, вие трябва да направите труден избор и да намерите коректен търговец. В днешно време има огромен избор от онлайн магазини, които предлагат богата гама от бижута и аксесоари.

Тук въпросът е – Как да направим точния избор?

Ще ви предоставим едно ръководство, което можете да следвате при избор на онлайн бижутерия.

Избор на онлайн бижутерия
Избор на онлайн бижутерия

Първото и най-важно правило е да купувате само от утвърдени и доказани бижутерии.

Тук мисля, че ще се съгласите с нас, че покупката на бижу не е като да отидете до хипермаркета за хляб. Трябва да се вземат много неща под внимание, особено когато става въпрос за покупка на бижута, които са изработени от благородни метали като злато и сребро. Има много имитации на тези бижутерски сплави и за непрофесионалист е много трудно да разпознае дали реално купува истинско злато или сребро или някаква имитация. Същото е и положението, когато закупувате бижута с кристали Swarovski или бижута с перли. Всички бижутерии, предлагащи подобни артикули трябва да ви предоставят сертификати, които да гарантират качеството и автентичността на закупуването от вас предмети. Всички утвърдени производители, вносители и търговци на дребно застават зад качеството на техните бижута и аксесоари.

Второ – от колкото време дадената бижутерия е на пазара.

При положение, че дадена онлайн бижутерия оперира от дълги години на пазара, то това е индикатор, че тя може би е утвърдена и надеждна. Обаче това само по себе си не е гаранция за предлаганите от тях артикули. Но е много по-сигурно да пазарувате от 15 годишен онлайн магазин, отколкото от такъв, който функционира от 2-3 месеца. При положение, че дадена онлайн бижутерия успява да устои във времето, то това е индикатор, че има постоянна клиентска маса, която пазарува от нея и най-вероятно е доволна от предлаганите от тях продукти.

Трето – каква гаранция предлагат.

Всички доказани и утвърдени онлайн магазини за бижута предлагат на клиентите си гаранция за предлаганите от тях артикули. Без значение дали става въпрос за отделни елементи като: колие, пръстен, гривна, обеци или за цялостни комплекти (сетове). Трябва лесно да можете да върнете или замените закупената от вас стока. В закона за електронната търговия (ЗЕТ) е заложен срок от 14 дни, в който можете да върнете всеки закупен продукт онлайн без да дължите неустойки. Реално това е минималния срок, който е регламентиран от закона. Сериозните и утвърдени онлайн магазини за бижута са сигурни в качеството на предлаганите от тях стоки и често предлагат по-дълги срокове от по 30, 60, 90 дори 180 дни.

Четвърто – сертификати

Сертификатите гарантират до голяма степен автентичността и оригиналността на дадено бижу. От вида на материала (злато, сребро, платина, медицинска стомана и др.) през допълнителните елементи, които могат да се използват за инкрустация и аранжировка на крайното бижу. При положение, че купувате бижута с истински перли, то тогава търговецът трябва да може да докаже произхода на тези перли със съответните сертификати. Ако обаче внася готови бижута, но под международен бранд както е положението с бижутата с кристали Swarovski, то тогава трябва да може да докаже, че той е официален вносител на тази марка. Всички тези елементи трябва да могат лесно да се доказват със съответните сертификати и да се верифицират в официалните сайтове на международните производителите, ако има такива.

Пето – какви са цените на бижутата

Много често се забелязва продажбата на дадени бижута на цени много по-ниски от пазарните. В повечето случаи става въпрос за реплики или фалшификати. При положение, че забележите, че даден тип бижу се продава много по-евтино в даден магазин, а във всички останали е с много по-висока цена, то най-вероятно има някакъв проблем. Това нещо е общовалидно и за всички останали продукти, които се предлагат онлайн от парфюми, през часовници до дрехи и аксесоари. Имайте предвид, че оригиналните стоки не могат да се взимат с големи отстъпки от международните производители, респективно няма как да се предлагат на ниски цени и на крайния клиент. Нямам как пръстен изработен от 1 гр. злато (585 – 14 карата) да се продава за 20лв. при положение, че цената на 1 гр. злато (585 – 14 карата) към момента на писането на тази статия е 50лв. Твърде ниска цена = проблем – това трябва да ви е един от най-силните индикатори.

Шесто – наличие на физическа бижутерия

Този компонент не е задължителен, защото има много големи и утвърдени брандове, които търгуват изцяло онлайн, но може да е положителен индикатор за надеждността на дадена фирма. Тъй като бижутата са по-специфични продукти, много фирми имат и представителни магазини, където могат да се видят и тестват всички или голяма част от предлаганите от тях артикули. Пак отбелязваме, че това само по себе си не е гаранция за качество, защото има много утвърдени брандове, които оперират само в онлайн пространството.

Седмо – награди и отличия

Награждаването на даден онлайн магазин за бижута или присъждането на някакво отличие е много показателно за авторитета на дадения магазин, особено ако получи някакво голямо международно признание. Поради тази причина наградите и отличията са сигнал за това, че става въпрос за утвърден и надежден бранд.

Осмо – членство в браншови организации

Членството в браншови организации не е задължително, но ако има такова е положителен сигнал за това, че фирмата стояща зад дадената онлайн бижутерия е със сериозни намерения и предлага качествени продукти. Няма как да станеш член на дадена браншова организация, ако предлагаш неоригинални продукти.

Девето – обратни връзки и препоръки

Това е може би е най-важното нещо, което трябва да наблюдавате. Какви положителни обратни връзки, мнения и ревюта има дадена онлайн бижутерия. Като най-важните и обективните са тези във Facebook и Google, защото там е по-трудно да се манипулират. При положение, че фирмата има добри отзиви, то тогава това е силен показател, че тя е утвърдена и надеждна. При положение, че даден приятел, роднина или познат ви препоръча дадена онлайн бижутерия, то тогава няма нищо по-добро от това.

Финални думи

Изборът на онлайн бижутерия е изключително отговорна задача и не трябва да се подценява, защото има много нелоялни магазини, които предлагат фалшификати на цени много под пазарните и заблуждават хората, които от своя страна искат да намерят качествени и оригинални бижута. Така че съблюдавайте описаните по-горе компоненти и колкото повече от тях се припокриват в даден онлайн магазин за бижута, толкова вероятността той да е надежден, легитимен и да предлага оригинални артикули с доказан произход е по-голяма.