Григор отново преклони глава пред Вавринка, този път на US Open

    Григор Димитров приключи още в първи кръг участието си на тазгодишния US Open, след като отново трябваше да се изправи още на старта срещу Стан Вавринка, а швейцарецът отново надделя, отстранявайки първата ни ракета с 6-3 6-2 7-5 след два часа и 26 минути игра на "Артър Аш Стейдиъм".
    По този начин българинът напуска състезанието с чек на стойност 54,000 щатски долара и само 10 точки за световната ранглиста. Реално Григор ще загуби 35 точки от актива си, тъй като преди година спечели 45, след като бе спрян във втори кръг от руснака Андрей Рубльов.
    Днешната среща започна позитивно за Димитров, който достигна до шанс за пробив още в откриващия гейм, но швейцарецът набързо го отрази и малко по-късно задържа за 1-0. Последваха няколко спокойни гейма за сервиращите, а при 2-3 Вавринка също притисна съперника си, но в крайна сметка стигна само до няколко равенства.
    Бившият шампион отново излезе напред в резултата, а след това за съжаление последва станалият вече традиционен слаб сервис гейм за Димитров. След двойна грешка, уинър от ретур за Стан и още една неточност Григор набързо изостана с 0-40 и макар да неутрализира първите два шанса на швейцареца, при третия последва нова двойна грешка и малко по-късно Вавринка вече водеше със сет аванс.
    Загубата на откриващата част видимо разколеба още повече българина, който не само не съумя да стабилизира играта си, но неточностите от ракетата му неимоверно се увеличиха. Това позволи на Вавринка да увеличи серията си до цели седми поредни гейма, повеждайки с 4-0 във втория сет.
    Бърз сервис гейм на нула сложи край на тази поредица, но Стан също не срещна никакви затруднения на собствен сервис и принуди съперника си да сервира за оставането си в сета при 1-5. Григор не се предаде и неутрализира цели шест сетпойнта в последните два гейма, но в крайна сметка Вавринка не изпусна контрола върху случващото се на корта и затвори сета с 6-2.
    Димитров стабилизира началния си удар в третия сет и загуби само една-единствена точка в първите си четири подавания. В същото време обаче Григор така и не намираше начин да пробие съперника си, изпускайки предимство от 0-40 във втория гейм и още един брейкпойнт при 3-3.
    В осмия гейм българинът отново притисна противника си и при общо осмия си брейкпойнт в мача най-накрая успя да пробие. И макар да не срещаше затруднения на собствен сервис от началото на сета, именно при 5-3 последва нов спад в играта му и Вавринка отново се върна в мача. Нещо повече - при 5-5 швейцарецът материализира още един пробив и по този начин пречупи съпротивата на българина, отстранявайки го във втори пореден турнир от шлема.
02 Септември 2018 г. | 16:43 ч.
Copyright © 2009-2018 Grigor Dimitrov Fan Site