Григор напусна Пекин след нов запомнящ се сблъсък с Рафаел Надал

    Григор Димитров не успя да се класира за втора поредна година за финала на силния турнир с награден фонд $4,280,460 в Пекин, след като през днешния ден изигра поредния си оспорван сблъсък с Рафаел Надал, но в крайна сметка не успя да пречупи световния №1 и отстъпи с 3-6 6-4 1-6 след два часа и 16 минути игра.
    Все пак с достигането си до тази фаза на състезанието българинът си осигури чек на стойност $160,930 и 180 точки за световната ранглиста. Григор обаче няма да прибави нови точки към актива си, тъй като имаше да защитава общо 300 от миналогодишния финал в Пекин и това ще доведе до спад с една позиция в ранглистата, където в понеделник отново ще бъде №9.
    Днешният сблъсък започна с три бързи гейма за сервиращите, за да се стигне до 1-2, когато двойна грешка на Димитров водеде до първия брейкпойнт в мача, а той бе моментално реализиран след нова неточност от ракетата на българина.
    До началото на седмия гейм Григор не бе спечелил дори точка в подаванията на испанеца, но тук успя да притисне съперника си и при 15-40 разполагаше с два поредни шанса за рибрейк. За съжаление в тези моменти Надал бе безкомпромисен и се измъкна след поредица от печеливша къса топка, уинър от бекхенд и две успешни излизания на мрежата. Димитров намали изоставането си до 3-5, но след това не успя да спре Матадора към спечелването на откриващия сет.
    Втората част стартира по възможно най-лошия начин за българина, след като с минаващ удар Рафа си осигури аванс от 0-40 и три поредни шанса за пробив, а Григор материализира още първия с поредната си грешка от форхенд. Нещо повече - световният №1 дори имаше две възможности за още един брейк при 2-0, но този път Димитров все пак съумя да измъкне подаването си.
    Това изглежда му вдъхна допълнителна увереност и макар да пропусна шанс за рибрейк в четвъртия гейм, при 2-3 българинът най-накрая успя да пробие подаването на Надал, възползвайки се от общо шестата си възможност в мача. Но Григор далеч не спря до тук и продължи да притиска световния №1, а при 5-4 нанесе своя решителен удар, материализирайки още един пробив с чудесен минаващ удар от бекхенд.
    Но играч като Рафа нямаше да се предаде лесно и Матадора моментално постави под напрежение съперника си още от самото начало на решителния трети сет. Димитров успя да спаси общо три шанса за пробив, но при четвъртата се подхлъзна и не успя да спре поредния мощен форхенд от ракетата на испанеца.
    И макар играта на корта да бе изключително равностойна, Надал продължи да бъде по-стабилен в решителните моменти. Испанецът първо отрази шанс за моментален рибрейк и задържа за 2-0, а след това измъкна поредния маратонки гейм в мача, възползвайки се от общо третия си шанс за втори брейк.
    Световният №1 увеличи аванса си до 4-0, след което Григор все пак успя да сложи край на тази серия, задържайки подаването си на нула. Димитров дори поведе с 0-40 от ретур, но Надал отново не трепна и не само съумя да се измъкне, но след това сложи край на този сблъсък с още един пробив.
07 Октомври 2017 г. | 14:09 ч.
Copyright © 2009-2018 Grigor Dimitrov Fan Site